

SLOW FASHION ACTUALMENT, EVOLUCIÓ I FUTUR
La moda sostenible té un paper fonamental tant actualment com en un futur si volem disminuir l’impacte mediambiental i totes les greus conseqüències que la majoria d'indústries tèxtils porta al darrere.
ā
Actualment les empreses estan més conscienciades en cuidar el planeta i moltes marques de moda fan el salt a la sostenibilitat o confeccionen algunes col·leccions sostenibles.
ADIDAS

Aquesta coneguda marca dedicada a l’esport fa des de dos anys col·laboracions amb Parley for the Oceans, es dedica a diferents projectes per frenar la petjada mediambiental. En aquest cas han realitzat les equipacions del Real Madrid i el Bayern de Munich amb una nova fibra que es recull del plàstic recollit del fons marí de les Maldives. Un altre propòsit que tenen és eliminar de les seves sabates el polièster i investigar com poden reciclar els seus materials de manera infinita.
LEVI'S

La marca se centra sobretot en l'estalvi d'aigua a l'hora de tintar-la i rentar-la, per això van crear la campanya Levi's Water Less que fins ara ha estalviat dos-cents milions de litres d'aigua gràcies al fet que amb aquest mètode un jeans rigid water 501 consumeix menys d'un litre al seu procés final, mentre que un de normal en consumiria 42 litres d'aigua. Per celebrar el Dia Mundial de l'Aigua Levi's va fer públiques les seves tècniques per estalviar aigua, un acte molt generós. A més a més han creat LS&Co Collaboratory que tracta d'un programa de beques per emprenedors del món de la moda sostenible.
INDITEX

A poc a poc va fent progressos cap a la sostenibilitat, Zara per exemple volia que per al 2020 totes les seves botigues fossin eco eficients i les seves peces de roba portessin el segell Green to Wear. A més van llançar el projecte Join Life que tracta d'una col·lecció amb teixits ecològics, una recollida de roba on col·labora Càritas, Creu Roja i Oxfam i per últim han canviat el packaging de manera que ara només utilitzen capses de cartó reciclat. A aquesta gran empresa li queden per fer molts canvis cap al futur de la moda sostenible i no només haurien de fer-ho a una de les seves botigues sinó que haurien d'aplicar més mesures a tots els altres comerços de la mateixa multinacional espanyola.
H&M

Aquesta empresa va fer canvis en la seva producció, ja que és un dels majors compradors de cotó orgànic i utilitza polièster reciclat. C&A, H&M i Adidas són els grups de moda que fan servir més cotó orgànic reciclat en un rànquing encapçalat per Ikea. A més van fer una col·lecció anomenada Conscious Exclusive que tracta de peces de roba fetes dels residus recollits de la platja i amb aquesta línia de roba van adjuntar-li una fragància feta amb olis orgànics.
Després d'haver vist que grans empreses internacionals aporten el seu granet de sorra, encara que hi queda molta feina al davant, podem dir que el futur de la moda sostenible es pot veure d'una manera positiva perquè hi ha una evolució al darrere. Però qui millor que els petits comerços, dissenyadors locals i professionals per donar el seu punt de vista sobre el futur que li proporciona a la moda sostenible:
MIREIA PLAYÀ
És una dissenyadora espanyola de sabates veganes i explica que el futur serà sostenible o no serà, però que igual que les marques s'adapten a confeccionar peces que es puguin reciclar o estiguin produïts de manera sostenible, el client s'ha de fer a la idea que no pot renovar l'armari constantment perquè això crea rebutjos.
SILVIA PEREZ BOU
Mentora d'ISEM Fashion Business School té un punt de vista totalment innovador que tracta en utilitzar les noves tecnologies com les impressores 3D per crear la peça al moment per al comprador i no caldrien tantes fases de packaging i transports, aquest resultat seria menys contaminant. Per aconseguir-ho els proveïdors, fabricants, empreses i líders s'haurien de posar d'acord.
Després de saber com treballen actualment i l'evolució que hi ha hagut en tan petits comerços com en grans empreses podem dir que el futur de la moda sostenible es pot arribar a fer realitat si cadascuna de les persones que intervé a l'hora de crear, distribuir o comprar una peça posa el seu granet de sorra perquè aquesta sigui el més sostenible possible.
ā
A Espanya no hi ha suficients ajudes per innovar en moda sostenible comparades amb el Regne Unit o París. El Regne Unit fa inversions en moda sostenible al seu programa British Fashion Council i París es compromet a ser la capital de la moda sostenible. La Unió Europea s'està assabentant que la moda sostenible pot tenir una repercussió econòmica i a més si una marca convencional pagues tot el que està produint seria molt més car que produir roba sostenible.
ā
Els grans establiments internacionals no tenen excusa perquè en un futur evolucionin més per tal d'assolir la moda 100% sostenible que el públic tant reclama. Si no és així i les grans indústries de la moda segueixen contaminant, esclavitzant o utilitzant animals maltractats les pròximes generacions es trobaran un futur molt negre i un planeta totalment contaminat que difícilment es podrà arreglar, els hi estem arravatant el seu futur. Segons algunes dades, s'ha calculat que si res canvia, en el 2050 hi haurà tres vegades més recursos naturals necessaris que l'any 2000. També, en el 2050 la indústria utilitzarà un 25% del pressupost de carboni del qual disposem.
ā
Una dada positiva és que hi ha estudis que asseguren que un 66% dels consumidors de tot el món estan disposats a pagar més per productes i serveis d'empreses compromesos amb canvis positius en el medi ambient.
No hi ha un planeta B, actualment s'han fet molts canvis però hem de seguir evolucionant tant el client com els grans mercats de manera més conscienciada cap a un futur totalment sostenible.