

INFLUÈNCIES EN LA MODA SLOW FASHION
Cada vegada el moviment “sostenible” és més visible, hi ha una gran quantitat de marques, empreses, associacions, events, passarel·les, dissenyadors que es dediquen a la moda sostenible. Us en deixem uns quants per tal de que no tingueu excusa per trobar aquest tipus de roba.
ASSOCIACIONS I MARQUES
La Humana és una fundació anomenada "Poble per poble", el seu objectiu és protegir el medi ambient a partir de la reutilització del tèxtil i millorar les condicions de vida de les comunitats en vies de desenvolupament, a escala nacional i internacional. Organitza activitats socials relacionades amb la protecció i l'educació ambiental, els bancs d'aliments, l'assistència a col·lectius en dificultats, la cohesió social o la tercera edat. Per a dur a terme aquests valors el que fan és cercar finançament a partir de les donacions de roba que reben d'Espanya. A partir d'una recollida de roba i calçat de segona mà a través d'uns contenidors repartits per tots els pobles d'Espanya on la gent pot tirar la roba o calçat, aleshores aquesta es recicla i es ven a les botigues de la fundació Humana que podem trobar a Catalunya, com per exemple a Barcelona n'hi ha varies. La seu central és a L'Ametlla del Vallès.

La Cooperativa Roba Amiga està formada en l'actualitat per les següents empreses: Formació i Treball, ADAD-L'Encant, Solidança, Troballes i Recibaix. La seva missió consisteix en la recollida selectiva de roba de llar, roba usada, sabates i altres residus tèxtils per a la seva revaloració a través de la reutilització i el reciclatge. En aquest cas també es recull la roba a partir d'uns contenidors taronges que podem trobar en més de 450 municipis i ubicacions privades de Catalunya. El procés que segueixen un cop tu deixes la roba dipositada en el contenidor és el següent: la recullen, la seleccionen, l'etiqueten i la venen a les seves botigues de segona mà a preus molt assequibles. En cas que no es pugui reutilitzar, la porten a la deixalleria. A més a més, aquest treball el fan persones en situació de risc social per tal d'ajudar-los en la seva inserció sociolaboral. Podem trobar les botigues Roba Amiga arreu de Catalunya, com podria ser; Barcelona, Cornellà de Llobregat, Manresa, Molins de Rei, Girona, Lleida, Tarragona, entre d'altres.

Ethical Time és una plataforma web de moda sostenible creada a Barcelona i que està disponible a escala europea des del 16 de juliol del 2019. Tracta d'una aplicació per buscar i comprar roba ètica que agrupa més de 300 marques i botigues amb la voluntat d'oferir una alternativa a les grans firmes de moda actuals i que cada usuari pugui trobar roba acord amb els seus valors.
Ethical Time també té la seva pròpia línia de roba sostenible, especialment samarretes, fetes amb cotó orgànic i amb missatges impactants.

IAIOS és una marca exclusivament de jerseis 100% reciclats i reciclables. Es dissenyen a Granollers, es teixeixen i confeccionen a Igualada, i la recollida de llana generada es fa a Olot. Tot el procés transcorre a llocs pròxims i d'aquesta manera no es contamina el medi ambient amb el transport. El procés de fabricació de fil consisteix a recuperar talls sobrants d'altres confeccions, separar-los per colors i triturar-los per tornar a filar-los. Aquests jerseis estan pensats per durar, amb un patró senzill i atemporal. IAIOS recupera els valors dels jerseis fets com abans. Cada jersei porta el nom d'una persona peculiar i que ha tingut una vida diferent i interessant.

Green Forest Wear és una marca espanyola de roba ecològica per home. Les seves peces de roba estan fetes de cotó orgànic, sense contaminants ni tòxics. Estan inspirades en la naturalesa i la geometria. Per cada compra, Green Forest Wear et regala un arbre per tal de compensar d'aquesta manera el CO₂ que emet la teva peça, tant en el procés productiu com en el seu manteniment posterior. Aquesta marca lluita per un món just amb les persones i el medi ambient.

Reset Priority va néixer l'any 2013 a Barcelona. És una marca de roba de bany i roba de platja que crea peces exclusives i contemporànies. El seu lema és "El placer de las cosas bien hechas, sobre tu piel", aquest es reflecteix en cada peça, ja que estan fetes seleccionant els millors materials respectuosos per l'entorn i a la vegada siguin resistents. Tot el procés es fa a Espanya.
La marca ha presentat les seves col·leccions durant els esdeveniments més importants dedicats a la moda de bany com: El Miami Swim Show, les fires de Paris Mode City, Who's Next i el Green Showroom de Berlín. També ha estat publicada en la Vogue Espanya, SModa, Glamour Bulgaria i més revistes conegudes mundialment.

Lola és la dissenyadora i creadora de Nikaime. Aquest projecte va néixer després que ella treballés en una marca de moda ràpida i es va adonar de la veritable història que hi ha darrere d'un del teixit de més ús del món: Denim.
La dissenyadora i creadora es considera una amant de la cultura japonesa, d'aquí ve el nom de la marca; "Nikaime" que significa "segona vegada" en japonès. Tot cobra sentit amb la roba que es fa, ja que Nikaime consta d'un projecte d'up cycling mitjançant la creació de quimonos i articles de ioga a partir de restes de texans procedents de marques fast-fashion donant-los una segona vida.

Velvet és una tenda de moda especialitzada en productes sostenible i de comerç just. La podem trobar al carrer Verdi del barri barcelonès de Gràcia. Tots els teixits utilitzats en la fabricació de les col·leccions dels seus proveïdors són materials de producció orgànica, reciclats o materials ecològics innovadors. Treballen amb marques internacionals però aquestes tenen certificats que garanteixen les condicions dignes del treball. En tot moment, tenen en compte de la mateixa manera cuidar el medi ambient i als treballadors/es que fabriquen les seves col·leccions.
També ofereixen col·laboracions i facilitats per vendre els seus productes a la seva botiga de Barcelona i de forma digital.

L'Associació Moda Sostenible Barcelona és la primera associació de moda sostenible nivell internacional. Va ser creada el 2013 amb l'objectiu de conscienciar a la societat dels avantatges de la moda sostenible, i d'aquesta manera potenciar i estimular la seva
reació, producció, venda i ús.
Aquesta associació funciona gràcies a un equip de persones voluntàries, organitzant en diferents comissions que es reuneixen reiteradament. Actualment, en formen part més de 100 persones sòcies, entre aquestes, dissenyadors/es de moda, proveïdors, tallers de confecció, distribuïdors, botigues i consumidores.
Promou la producció, disseny, venda i consum de roba feta sota criteris respectuosos amb el medi ambient i el treball digne.
També ha organitzat un festival denominat com "BCN Ethical Fashion Fest" (BEFF), tallers i xerrades per a les escoles i col·laboren per fer cursos de formació de moda sostenible.

DISSENYADORS
Un dissenyador i artista xinès no convencional que des del seu petit apartament a l'est de Pequín fabrica una moda que només ell porta. Els articles que porta no els trobarem a les grans cases de moda d'Europa o a les passarel·les nord-americanes. A part, tots aquests són elements rebutjats, drapats i retorçats al voltant del seu cos i fotografiats amb la finalitat de conscienciar a la societat sobre el medi ambient. Ho descriu com un art performatiu.
En la seva última col·lecció "La protecció de l'oceà", els vestits de Wan el fan aparèixer embolicat en xarxes i deixalles de plàstic, les seves expressions facials torturades dissenyades per reflectir els dolors dels animals oceànics atrapats.

Maison Margiela, és una casa de moda de luxe francesa amb una seu a París. Antigament s'anomenava Maison Martín Margiela. Va ser fundada el 1988 pel dissenyador belga Martin Margiela. La casa produeix tant col·leccions artesanals inspirades en l'alta costura com col·leccions de confecció. En la primera s'utilitzen peces úniques creades a partir de peces reciclades i desconstruïdes en els tallers de París de la Maison que s'introdueixen en les col·leccions per a dona i amb l'etiqueta "Artisanal". Obté molt èxit amb aquesta col·lecció i el 2005 l' ANDAM (l'associació nacional francesa per l'evolució de l'art i de la moda) li dóna permís per exposar les seves creacions i els seus accessoris en el Palais Royal de París. També, en el 2012 va rebre el premi per part de la Federació Francesa de Costura de la denominació oficial d'"Alta Costura"
Maison Margiela té un estil peculiar i original, tot sovint ha realitzat espectacles en directe a entorns no gaire habituals, com estacions de metro i cantonades de carrers. Els seus models solen sortir amb les cares tapades per teixits o bé, cabells llargs per dirigir l'atenció a la roba i al disseny.

Andrea Crews és una marca francesa que va ser concebuda com a col·lectiu d'art i de moda l'any 2002. Va ser fundada per Maroussia Rebecq. Aquesta actua entre art i moda federant estilistes, músics, il·lustradors, directors de vídeo i intèrprets. Ha realitzat diferents espectacles on combina diversos aspectes de la creació contemporània i escenifica les seves col·leccions.
S'enfoca sobretot cap a un estil innovador de l'upcycling i de la moda urbana. És un estil de grans dimensions, unisex, colorit i atrevit. És un principal de la moda desinhibida i acolorida, es presenta en dues línies anomenades "High Street" i la línia artesanal que és creada al seu taller parisenc.
Ha tret vàries col·leccions, en la majoria d'elles parlar sobre la història de les integrants del col·lectiu. En té una de temàtica judo. Andrea Crews és en realitat una marca francesa amb forts vincles amb Àsia. La majoria de dones que hi treballen són asiàtiques. La idea de la col·lecció era utilitzar els cinturons i colors Dan que canvien al judo. Aleshores, van barrejar tots els cinturons, el més fort al costat del menys fort, donant-li un sentit de l'equilibri entre totes les nostres habilitats. També es caracteritza per molts teixits blancs, d'una roba esportiva i de grans dimensions.

EVENTS
Fashion Revolution, com hem comentat anteriorment, és un moviment de gent de tot el món que fan funcionar la indústria de la moda. Són dissenyadors, escriptors, acadèmics, líders, empresarials entre molts altres oficis però que tenen en comú que estimant la moda. El que volen és sensibilitzar al públic i educar a la gent sobre el sistema que enfronta la indústria mundial de la moda.
A partir d'aquest moviment han sorgit vàries activitats per tal de continuar amb el seu objectiu. Una de molt coneguda és la "Fashion Revolution Week", és una setmana en la qual tota la gent que col·labora amb aquest moviment o que d'alguna forma si vol integra es mobilitza per demanar i exigir una indústria de la moda més ètica, sostenible i transparent i per conscienciar sobre la importància del consum més responsable.
Aquest any passat, el 24 d'abril del 2019 en la Fashion Revolution Week i amb col·laboració dels estudiants de moda del Centre Universitari de Disseny, BAU, es van centrar en el moviment "Upcycling". Van transformar peces de roba de segona mà donades per Roba Amiga en 30 peces de disseny. D'aquesta manera, van demostrar que la majoria de tones de peces que acaben a la brossa, any darrere any, són matèria útil.

RE-BARCELONA Sustainable Fashion Global Event és la primera trobada mundial de moda sostenible i ètica al sud d’Europa. És un esdeveniment internacional que dura dos dies i que reuneix les darreres innovacions i iniciatives de la creació, producció, venda i ús de la moda sostenible.
Es divideix en dos espais: “Professional Summit”, aquest compta amb els líders actuals per explorar les millors i més innovadores pràctiques i iniciatives que influeixen en la indústria de la moda en temes de sostenibilitat. I l’altre, és “Open Space”, és un espai obert per a tothom, té l’objectiu d’impactar al públic i d’aquesta manera conscienciar a la societat i els consumidors.
Aquesta trobada global de moda sostenible té lloc a Barcelona els dies 29 i 30 de novembre.

Pure London és la fira de moda més gran de Regne Unit es celebra del 22 al 24 de Juliol. És un festival de moda que ofereix un refugi d’inspiració, col·leccions mai vistes abans i informació sobre les tendències claus.
Hi podem trobar una àmplia línia de moda, hi ha roba per dones, homes i nens, també hi ha calçat, accessoris i col·leccions ètiques.
En el 2018 es va presentar la marca Pure Conscious, una marca dedicada exclusivament a la moda ètica i sostenible.
També ha tret la marca Pure Origin que reuneix tots els aspectes de la compra i fabricació de moda, fent d’aquest festival l’únic del Regne Unit que reuneix tota la cadena de subministre de la moda i tot sota un mateix sostre.

És una fira de moda i tèxtil que se celebra dos cops l'any des del 1973. En les seves exposicions hi podem trobar tot el mercat tèxtil i grans dissenyadors/es.
A part d'aquesta fira Premiere Vision ha organitzat 13 esdeveniments anuals, els quals reuneixen a més de 2.600 expositors i rep més de 120.000 professionals de la indústria de la moda i tèxtil.
Els dos temes principals són la sostenibilitat i la tecnologia. En aquests festivals s'hi presenten les innovacions tecnològiques i eco-responsables. En el 2015, va treure la plataforma d'informació i estudi Smart Creation per tal de promoure i mostrar una nova generació de valors.

BEFF és el festival pioner a Espanya i el sud d'Europa en moda sostenible. Es va fer per primera vegada el novembre del 2014 com iniciativa de l'associació Moda sostenible Barcelona. Se celebra els dies 28 i 29 de novembre a Barcelona.
Els objectius d'aquest festival són sensibilitzar la societat sobre els avantatges de la moda sostenible i d'aquesta manera potenciar la seva creació, producció, venda i ús.
Hi podem trobar; marques locals, dissenyadors independents i parades de botigues de moda sostenibles. També es fan xerrades on intervenen professionals de la moda ètica, en aquestes es parla sobre diversos aspectes que afecten la moda actual, de problemes socials o de producció i sobre el futur de la moda. És bàsicament una trobada de creadors apassionats de la moda i conscients de l'impacte ambiental i social que causa.

PASSAREL·LES
Helsinki Fashion Week és una passarel·la de moda que se celebra a Finlàndia. Sobretot els països nòrdics són els líders en Índex d'objectius de Desarrollament Sostenible.
És una escena de moda que a part de tenir en compte l'estil i el disseny té molta importància l'economia circular de les peces. Destaca per la participació de grans dissenyadores sostenible de tot el món i hi participen 30 marques de l'Eco-Village, convertint-se en el primer aparador 100% sostenible.
És un espai que intenta englobar una mica de tot, des de conscienciar als consumidors, compradors i productors a partir del plantejament de preguntes necessàries o donant-los informació la sostenibilitat i les seves causes, fins a fer que els consumidors de les seves peces exhibides estiguin en un bon estat físic i mental.

Neonyt és un centre mundial de moda, sostenibilitat i innovació de Berlín. Aquest va sortir a partir de la plataforma de negocis i comunicació Messe Frankfurt, amb l’objectiu d’unir les empreses sota el mateix sostre per tal d’inspirar i educar. A partir de la recopilació d’opinions dels participants d’aquest centre i l’adopció de mesures col·lectives s’intenten presentar solucions viables per un futur més sostenible. L’última desfilada es va fer a Berlín aquest any, en ella hi van presentar escenes espectaculars de la roba produïda èticament, ensenyant en el públic grans looks per conscienciar-los de la sostenibilitat en la moda.
A més d’organitzar desfilades, Neonyt és una de les fires més grans del món enfocada a la moda sostenible.

Nakshi és una desfilada i exposició de moda ecològica que té com a objectiu promoure la sostenibilitat. El més rellevant d'aquesta desfilada és l'art de la tradicional tela teixida a mà, ja que d'aquesta manera també es potencia el valor i la visió dels teixidors i dels artesans. D'aquí ve el nom "Nakshi", aquest deriva del dialecte del sud d'Àsia i descriu brodats artesanals, fins, patrons artístics o gravats intrincats.
La base la trobem a Londres, la Setmana de la Moda també dóna suport per tal d'ajudar a recaptar fons per les organitzacions benèfiques que treballen pel benestar dels teixidors i la investigació del càncer.
Aquesta desfilada i exposició té lloc aproximadament els dies 28 i 29 de juliol de cada any. També es fan exhibicions de moda, projecció de pel·lícules de moda...

Bcn Ethical Fashion Fest va ser la primera desfilada de moda sostenible de Barcelona, es va celebrar el 22 i 23 de novembre del 2014. L'esdeveniment va ser 100% sostenible, no només en l'aspecte de la roba sinó que totes les instal·lacions i altres activitats també. Es van fer dues desfilades de moda sostenible, una de multimarca i complements i l'altre de dissenyadors. Hi havia un punt d'informació on els assistents podien informar-se sobre l'Associació i la moda sostenible, 30 pop-up stores on podies conèixer els dissenyadors que estan darrere les creacions com el gènere amb el qual estan fetes les peces de roba. A part, també es va fer un concert de la cantadora flamenca Carmen Doora i es va presentar al llibre de l'Elena Salcedo titulat "Moda ètica per a un futur sostenible"
Totes les peces de roba que es van presentar tant a les desfilades com a les botigues són peces fabricades respectant els drets de les persones que les han realitzat i s'han creat utilitzant matèries primeres i processos de fabricació que respecten el medi ambient.

PREMIS
La Fundació sueca i segon grup tèxtil més gran després de Inditex, H&M Foundation va iniciar Global Change Award l'any 2015, aquest és un dels principals reptes del món per a la innovació en fase inicial i la iniciativa més gran d'aquest tipus en la indústria de la moda. Aquest concurs de moda té com a objectiu accelerar el procés de recerca i el pas d'una indústria cap a una moda circular, per tal de protegir el planeta i les nostres condicions de vida. Vol demostrar que es pot dissenyar, produir, vendre, utilitzar, reutilitzar i reciclar de manera que tots els recursos i matèries primeres passin a formar part d'un procés de cicle tancat i reutilitzar de manera indefinida.
Ha tingut un gran èxit, amb 20.000 inscripcions de més de 200 països i territoris des del seu llançament el 2015, convertint-se en el desafiament més important per a la innovació circular i nomenat Premi Nobel de Moda. Els guanyadors de cada una de les edicions del Global Change Award reben unes subvencions per valor d'1 milió d'euros.

El premi Redress Design Award, anteriorment conegut com a EcoChic, és el concurs de disseny moda sostenible més important del món. Especialment se centra en la tècnica upcycling. Aquest concurs està organitzat per l' ONG Redress fundada per Christina Dean i té la seu situada a Hong Kong. Aquesta treballa amb una àmplia de gammes interessades en el tema, com dissenyadors, fabricants, marques, organismes educatius, govern i consumidors per tal de reduir els residus tèxtils en la indústria de la moda.
L'objectiu principal d'aquest concurs, on trobem una passarel·la de moda fascinant, és educar als dissenyadors a partir de la teoria i el disseny per impulsar el creixement d'un sistema de moda circular. Tot això es fa partint de la idea, de la deixalla, el reciclatge i la reconstrucció de la roba. Els guanyadors d'aquest concurs reben un premi, el qual els hi permet començar o mantenir la seva carrera de manera ètica.
